CRO konverteringsoptimalisering

Konverteringsoptimalisering: Den Ultimate Guiden for Nybegynnere

Konverteringsoptimalisering hjelper deg ikke bare fjerne antakelser og gjøre markedsføringen din 100% målbar, det er også den raskeste og enkleste måten å øke salget ditt på.

Bare se for deg dette.

Dersom du for eksempel i dag har en konverteringsrate på 1% (at 1% av de besøkende til nettstedet ditt ender opp med å bli kunde og kjøpe fra deg), så kan du doblet omsetningen din, bare ved å øke konverteringsraten til 2%.

Det sies at Barack Obama vant valgkampen på grunn av sin bruk av konverteringsoptimalisering. Om det var utelukkende dette er usikkert, men det ga han uansett blant annet en økning i konverteringsrate på 161% og bidro til å samle inn $200 millioner i ekstra donasjoner.

Obama hjemmeside original

(Kilde)

At Obama har sett verdien av konverteringsoptimalisering er fint og flott.

Men visste du at for hver 563,- som bedrifter bruker på å skaffe trafikk, blir det kun brukt 6,- på å få trafikken til å konvertere?

(Om du er helt blank så kan du lese mer om konverteringer og konverteringsrate i denne artikkelen).

Sannheten er at når det kommer til internett markedsføring så finnes det kun to måter å få flere kunder på:

 1. Du driver mer trafikk til nettstedet ditt (via trafikkilder som søkemotorer, sosiale medier, bannere, nyhetsbrev etc.), eller
 2. Du får nettstedet ditt til å bli mer effektivt i å gjøre besøkende om til kunder

Konverteringsoptimalisering fokuserer på nummer to – å gjøre nettstedet ditt mer effektivt gjennom systematisk måling, analyse, testing og optimalisering.

Når kun 11% av markedsførere bruker data som grunnlag for sine beslutninger, er det ikke langt i fra sannheten at de aller fleste istedenfor tar beslutninger basert på personlige preferanser, antakelser og HiPPo-modellen.

Highest paid persons opinion

(Kilde)

Det er det på tide å gjøre noe med.

Derfor vil du i denne guiden lære:

 • Hva Konverteringsoptimalisering egentlig er
 • Hvorfor Konverteringsoptimalisering er så viktig
 • Forskjellen på Konverteringsoptimalisering (CRO) og Søkemotoroptimalisering (SEO)
 • Hvordan du bruker A/B-testing og Multivariat testing
 • Hvordan du har en strukturert tilnærming til CRO (og hvorfor du risikerer å feile dersom du ikke har det)
 • Hvilke verktøy som finnes (og i hvilke situasjoner du bør bruke de)
 • 9 elementer på nettstedet ditt du kan starte å teste i dag, og tilslutt
 • 19 gode CRO-tips jeg skulle ønske jeg hadde fått når jeg startet med konverteringsoptimalisering

I tillegg skal jeg underveis krydre med caser og eksempler som kan gi inspirasjon og hjelpe deg se hvilke muligheter som finnes slik at du kommer i gang med konverteringsoptimalisering og blir en smartere og bedre markedsfører.

Du kan optimalisere konverteringer for det meste som har brukere og handlinger (annonser, nyhetsbrev, landingssider etc.), men i denne artikkelen refererer jeg for enkelhets skyld stort sett til konverteringsoptimalisering for et “nettsted”. I tillegg kan CRO også omfatte blant annet avansert brukertesting og eyetracking i testlab. Dette dekkes ikke i denne guiden som er tiltenk for nybegynnere.

Hva er Konverterinsoptimalisering?

For å forstå hva konverteringsoptimalisering egentlig er, er det nyttig med litt kontekst.

Først…

Hva er en Konvertering?

En konvertering er når n går fra x til y

Hva som er en konvertering på ditt nettsted avhenger av foretningsmodellen din og hva du definerer som viktige steg i salgstrakten din, men som et eksempel så skjer det en konvertering når en besøkende på nettstedet ditt går fra å bare være en besøkende til å gjennomføre et kjøp og bli kunde eller sende en henvendelse.

 

Hva er en konvertering?

 

Det neste vi må definere er…

Hva er Konverteringsrate?

Konverteringsrate er et måltal for hvor stor prosentandel av X – en gruppe mennesker – som gjennomfører Y – en handling

Dersom du for eksempel har 1.000 besøk til nettstedet ditt hver måned og du får 10 henvendelser har du en konverteringsrate på 1%.

Konverteringsrate er kort og godt prosentandelen av dine besøkende som gjennomfører en handling du har definert som viktig for ditt nettsted.

 

Konverteringsrate: Hva er det og hvordan henger det sammen med konverteringsoptimalisering?

 

 

Les mer om konvertering og konverteringsrater her.

Med dette på plass gir det oss rett kontekst til å definere…

Hva er Konverteringsoptimalisering?

Jeg definerer konverteringsoptimalisering slik:

Konverteringsoptimalisering er en prosess som ved ulike metoder for systematisk måling, analyse, testing og optimalisering gjør at flere besøkende på nettstedet ditt konverterer (og blir kunder)

Hensikten med konverteringsoptimalisering er 1) å få validert læring om brukerne dine, 2) å fjerne antagelser og gjetting (aka. HiPPO-syndromet) og tilslutt 3) å gjøre nettstedet ditt mer effektivt slik at du får høyere ROI og bedre resultater.

Dette synes du sikkert høres fantastisk ut!

Men når dette er så bra…

Hvorfor er ikke alle i gang med konverteringsoptimalisering allerede da?

Mest sansynligvis er det fordi du enten

 • Ikke helt vet hva konverteringsoptimalisering er
 • Ikke helt vet hvordan du skal gjøre det
 • Tror det er komplisert
 • Tenker at det tar for mye tid, eller bare
 • Rett og slett ikke har hørt om det før
peep_laja

Peep Laja – Optimaliseringsekspert og blogger på ConversionXL.com (Bilde fra ConversionXL.com)

Men ikke er det så inn i granskauen komplisert å komme i gang, ikke tar det nødvendigvis for mye tid og når du har lest ferdig denne artikkelen kan du med stor sansynlighet mer om konverteringsoptimalisering enn 80% av norske bedriftsledere og markedsførere.

La meg få sitere optimaliseringsekspert Peep Laja

Your business exists to make money, conversion optimization makes your business more money. If that’s not worth your time, I’m not really sure you got your priorities straight.

Så les ferdig denne artikkelen nå og kom i gang.

Hvorfor er konverteringsoptimalisering så viktig?

Dersom ikke det siste sitatet fra Peep der var nok til å overbevise deg om at konverteringsoptimalisering er viktig, så skal jeg gi deg et par gode argumenter til (som du kan bruke til å overbevise deg selv eller sjefen)…

1_grønn

Fordi det alltid er rom for forbedringer

Uansett hvor bra nettstedet ditt er eller hvor mange besøkende du allerede konverterer til kunder, så er sansynligheten stor for at konverteringsprosessen din kan gjøres enklere, raskere, tydeligere… I bunn og grunn bedre.

Konverteringsoptimalisering er et maraton, ikke en sprint. En prosess, ikke en engangsjobb. Slik får du kontinuerlig forbedringer i god gammeldags Kaizen-stil – og stadig høyere ROI.

2

Fordi det er 100% målbart

Selv om vi liker å le av HiPPO-modellen eller tenke hvor lite lure folk er som tar beslutninger basert på gjetting og antakelser, så er sansynligheten stor for at vi har gjort, og kanskje til og med gjør det selv vi også.

Hey.. Jeg skal være den første til å innrømme det hvertfall.

Men etter at jeg oppdaget konverteringsoptimalisering har jeg imidlertid innsett at markedsføring både kan og bør være 100% målbart – i hvertfall digital markedsføring i 2014.

Riktig konverteringsoptimalisering baserer seg på grundig sporing og bruk av effektmålingsverktøy som for eksempel Google Analytics, slik at du får full kontroll på tallene dine, slutter å kaste verdifulle markedsføringskroner ut vinduet og endelig kan vite hva som faktisk virker og ikke.

3_blå

Fordi det gjør at alt du driver med blir mer lønnsomt

Visste du at du halverer anskaffelseskostnaden din dersom du dobler konverteringsraten din?

Med konverteringsoptimalisering får du bedre resultater ut av all din eksisterende markedsføring og annonsering – uten at du må øke budsjettet.

Uansett hva du gjør så er dette penger du ser igjen direkte på bunnlinjen.

 

Hva økt konverteringsrate betyr for eksempel

Illustrasjon: Dobler du konverteringsraten din med konverteringsoptimalisering – så halvverer du anskaffelseskostnaden

 

I tillegg er det fantastisk gøy (og avhengighetsskapende) 🙂

 

Hva er forskjellen på konverteringsoptimalisering (CRO) og søkemotoroptmalisering (SEO)?

Mange som ikke kjenner til konverteringsoptimalisering så godt blander det ofte med søkemotoroptimalisering (eller blir lurt av sleipe selgere til å tro at de «jobber med optimalisering», uten at det nødvendigvis er CRO).

Denne misoppfatningen er det viktig at vi retter opp i slik at du også får dra nytte av alle fordelene CRO gir deg.

Søkemotoroptimalisering er å benytte metoder som gjør slik at en nettside eller flere oppnår en bedre synlighet eller «ranking» på søkemotorens resultatsider – Wikipedia

Selv om noen av elementene du jobber med ved søkemotoroptimalisering også kan påvirke ditt CRO-arbeid, som URL, tittel og innhold, så er dette to forskjellige disipliner.

En enkel huskeregel er at konverteringsoptimalisering påvirker de besøkende når de er på nettstedet ditt, mens søkemotoroptimalisering påvirker de besøkende før de kommer til nettstedet ditt – når de er i søkemotorene.

Forskjellen på Konverteringsoptimalisering og søkemotoroptimalisering

SEO uten CRO = Penger ut vinduet

 

peep_laja

Rich Page, Optimaliseringsekspert og forfatter av «Website Optimization: An hour a day» (Bilde fra RichPage.com)

Det hjelper ikke hvor mye du jobber med søkemotoroptimalisering og hvor synlig du er, dersom nettstedet ditt ikke er optimalisert til å møte dine besøkendes behov og få de til å konvertere – Rich Page

Bruker du mye penger på søkemotoroptimalisering (eller et hvilket som helst annet markedstiltak) uten å jobbe med konverteringsoptimalisering, så kaster du regelrett penger ut vinduet.

Hvorfor?

Jo, fordi flere studier viser at dine besøkende forlater siden din i løpet av sekunder dersom ikke behovene deres blir møtt.

Hvor lang tid det tar før besøkende forlater nettstedet ditt

(Kilde)

Jeg sier ikke at du skal la være å investere i søkemotoroptimalisering eller at dette ikke virker eller er viktig. Men bare sørg for å jobbe med CRO også, slik at du utnytter lærdommen i trafikken (som du helt sikkert betaler for også) og får enda bedre ROI.

Hva er de to vanligste test metodene?

Konverteringsoptimalisering er basert på empiriske prinsipper. Det vil si at du blant annet kjører eksperimenter for å finne ut hvilken effekt ulike endringer gir og for å dokumentere årsak-virkning.

For å teste trenger du først en kontroll (fra engelsk “Controll”) eller variant – dette er den eksisterende versjonen av siden som du forsøker å forbedre.

Så trenger du en eller flere utfordrere (fra engelsk “Challenger”) eller variant B, C, D, osv. Dette er en ny versjon av siden med større eller mindre endringer.

Så setter du disse sidene opp til å konkurrere mot hverandre, fordeler trafikken, 50% til A og 50% til B, og setter i gang en test for så å se hvilken som gir best effekt.

De to vanligste metodene for testing er A/B-testing og Multivariat testing.

Disse har jeg skrevet en egen artikkel om her.

Men her er en superkjapp gjennomkjøring.

A/B-testing

A/B-testing en prosess der to varianter av samme side konkurrerer mot hverandre for å se hvilken som gir best effekt.

Hva er A/B-testing?

 

Multivariat testing

Multivariat testing er når du tester flere endringer på ulike elementer samtidig og kombinerer disse

La meg forklare.

Først identifiserer du elementer på en side som du vil endre. Dette kan være tittelen, bildet, CTAen din eller andre ting som påvirker brukeren din sin adferd.

Så lager du ulike varianter av disse.

For eksempel:

 • CTA A – CTA B
 • Bilde 1 – Bilde 2

Deretter setter du sammen flere sider med ulike kombinasjoner av disse elementene, i dette eksempelet får du totalt 4 varianter (2×2).

Deretter fordeler du trafikken til de respektive variantene og kjører eksperimentet.

Hva er multivariate testing?

Med Multivariat testing kan du ha haugevis med kombinasjoner og derfor trenger du også haugevis med trafikk. Dersom du har lite trafikk bør du holde deg til A/B-testing.

Før vi går videre og ser konkrete på hva du kan teste vil jeg kjapt si noen ord om det å ha en strukturert og systematisk tilnærming til konverteringsoptimalisering.

Hvorfor du må ha en systematisk tilnærming til CRO (og 4 steg til hvordan du faktisk gjør det)

Du har fått øyenene opp for konverteringsoptimalisering, flott.  Du er ivrig på å komme i gang, flott.

Men hvordan bør du egentlig gjøre det for å ha størst mulighet for å lykkes?

Det kan være greit å prøve seg litt frem, sette opp en enkel A/B-test eller prøve å lage en landingsside. Men for å få mest mulig ut av CRO-arbeidet ditt er det lurt å gjøre som Egon Olsen – å ha en plan.

Dobbelt så stor sansynlighet for å lykkes

Dette bekrefter også the Conversion Rate Optimization rapport fra Econsultancy som sier at

Organisations that adopt a structured approach to improving conversion rates are twice (2x) as likely to see an increase in conversion.

Så gjør dette skikkelig.

Rett og riktig

Selv om jeg sier at du skal jobbe strukturert og systematisk med CRO så behøver ikke det å være tungvindt.

Det handler om å gjøre de rette tingene riktig –  i rett rekkefølge. Fordi det hjelper deg lite å gjøre tingene rett, når det ikke er den rette tingen du faktisk gjør eller at det ikke skjer til riktig tid.

Hang du med på den? 🙂

Det blir omtrent som

Heng han, ikke vent til jeg kommer (Les mer her).

Uansett, her får du…

4 steg til systematisk CRO-arbeid som gir deg bedre resultater

Hvordan jobbe systematisk med konverteringsoptimalsiering - ved å bruke denne prosessen

(Illustrasjon inspirert av RedEye)

1) Måle – Du kan ikke håndtere det du ikke måler.

Det første steget i prosessen er at du må få klarhet i målgruppen(e), målsetningen(e) og KPIen(e) dine.

I tillegg må du få satt opp nødvendige verktøy som for eksempel Google Analytics slik at du sporer og samler data. Og husk: Det må være satt opp riktig slik at du faktisk måler rett.

Hvilken nytte har det dersom du gjør endringer og kjører tester, men ikke har et korrekt sammenligningsgrunnlag?

Dette er viktig – så gjør det riktig. Etabler en god baseline.

Spørsmål:

 • Hvem er målgruppen min, hva er deres behov og hvordan ser kundereisen ut?
 • Hvilke handlinger skal brukeren ta (og dersom du har flere, hvordan skal disse prioriteres?)
 • Hvordan skal jeg måle dette?
 • Hvilke verktøy må jeg ha på plass for å kunne gjennomføre dette?
 • Hva må jeg gjøre for å vite at verktøyene er riktig satt opp?

2) Analysere – Tall er meningsløst om du ikke vet hva de sier deg.

Når du har klarhet i målene dine og vet hvilken retning du skal gå er det andre steget i prosessen analyse.

I en grundig gjennomgang av for eksempel tallmateriale, heatmaps og brukerfeedback vil du kunne avdekke hva som funker og hvor problemene ligger på nettstedet ditt, i tillegg til hvor det eventuelt er lavthengende frukt som er moden for en tidlig høst.

Spørsmål:

 • Hva fungerer (og hvorfor)?
 • Hva fungerer ikke (og hvorfor)?
 • Hvor oppstår de største problemene (og hvorfor)?
 • Hvordan er salgstrakten min sammenlignet med brukerens kundereise?
 • Er innholdet mitt tydelig, relevant og samsvarer det med min besøkendes behov og intensjon for å være her?
 • Fremhever layout og struktur innholdet og underbygger det målsetningen med siden?

3) Teste – systematisk og strukturert

To often tests are run by throwing hundreds of ideas against a wall, hoping that a few will stick. This is a waste of time and money – Mark Patron

Testing er nøkkelen til å forbedre konverteringsraten din, men det må gjøres systematisk.

Brainstorm alle mulige ideer til forbedring, eleminer de som (på nåværende tidspunkt) ikke er gjennomførbare, lag en plan og prioriter basert på potensiell verdi og kostnad.

Spørsmål:

 • Hva kan vi gjøre for å forbedre x?
 • Hva kan være mulige løsninger på problem y?
 • Hvilke tidligere tester har vi gjort eller finnes som vi kan få inspirasjon eller dra nytte av?
 • Hvordan vet vi at denne testen har fungert (aka. hvordan måler vi suksess?)
 • Hvordan skal vi bruke innsikten vi får fra denne testen?
 • Hvordan skal vi prioritere disse?

 

Prioritere ulike tester

(Kilde)

 

4) Optimalisere –  Implementer forbedringene

Når du nå har fått klarhet i målene dine, gjort verdifulle analyser og fått nyttig innsikt gjennom vellykkede tester er det fjerde og siste steget i prosessen å implementere endringer basert på resultatene i testen.

Data og innsikt er kun av verdi dersom du faktisk bruker det, så gjør som KP og implementer som …….

Spørsmål:

 • Hvilke andre steder internt i organisasjonen kan vi benytte oss av denne innsikten?
 • Hvor (eksternt og internt) bør og kan vi dele denne innsikten for å få mest mulig ut av den?
 • Når vi vet det vi nå vet, hva vil vi gjøre annerledes?
 • Hvordan kan vi bygge videre på resultatene fra denne testen?

Allright, det var det grunnleggende om test-metodene du kan bruke og hvordan du faktisk bør gå frem når du skal jobbe med konverteringsoptimalisering.

Nå skal jeg vise deg konkret hvilke elementer du bør teste på nettstedet ditt og i tillegg gi deg noen inspirerende eksempler du helt sikkert kan lære noe av.

Hva kan og bør jeg teste?

Strengt tatt kan du teste nesten hva som helst som påvirker brukerens adferd på nettstedet ditt.

Hva du skal begynne med avhenger av hvor du er i dag og målsetningene dine, men her er noen forslag:

Overskriften din

Overskriften din skal fange min oppmerksomhet og få meg til å lese mer.

Dersom trafikken kommer fra en form for annonsering (Facebook, Adwords, bannere) eller fra et nyhetsbrev så bør tittelen forsterke budskapet brukeren fikk her.

Slik gjør du:

 • Test budskapet
 • Test ordene
 • Test fonter
 • Test størrelser
 • Test farger

Se bare hvordan Michael Aagaard økte konverteringen med 41,14% kun ved å endre overskriften på landingssiden i dette eksempelet.

A/B-test av overskrift økte konverteringen med 41,14%.

A/B-test av overskrift økte konverteringen med 41,14%.

(Kilde)

 

Ditt Call-to-Action

Ifølge menneskene bak Visual Website Optimizer er nesten 30% av alle A/B-testene kundene deres gjennomfører først knyttet til Call to Action knapper.

Slik gjør du:

 • Test ordene du bruker
 • Utformingen (farge, størrelse, design etc)
 • Plasseringen

Ekstratips: De beste CTAene forteller meg som bruker hva som skjer etter jeg trykker og helst hva jeg får ved å gjøre det.

Hvilken CTA-knapp skal du bruke? Det må du nesten teste for å finne ut.

Hvilken CTA-knapp skal du bruke? Det må du nesten teste for å finne ut.

 

Teksten din

Teksten du bruker er viktig.

Det handler ikke bare om hva du sier, men vell så mye om hvordan du sier det.

Slik gjør du:

 • Test lengden – hvor mye eller lite
 • Test formateringen – hvordan ting ser ut og er strukturert
 • Test ordene – hva du sier og hvordan du sier det

Les også casen min om Norges største årlige olje- og gassmesse OTD og hvordan de økte konverteringsraten med 67,9% kun ved å endre teksten på en CTA-knapp.

Ikke bare hva du sier, men også hvordan du sier det: OTD økte konverteringsraten med 67,9% ved å endre teksten på CTA-knappen

Ikke bare hva du sier, men også hvordan du sier det: OTD økte konverteringsraten med 67,9% ved å endre teksten på CTA-knappen

 

Bildene dine

Bilder formidler.

Bilder gir inntrykk på godt og vondt, og skaper følelser.

Enten du bruker produktfoto, hero-, forklarende- eller stemningsbilder så sørg for å teste.

Slik gjør du:

 • Test størrelser
 • Test plassering
 • Test ulike bilder
 • Test med og uten

Hva ville det betydd for deg om du økte salget med 10% uten å bruke en krone mer i markedsføring?

Transparens og personliggjøring av merkevaren er ofte en sikker vinner, men i dette eksempelet økte Optimics salget i en tjekkisk nettbutikk med 9,46% kun ved å bruke større produktbilder.

Kontrollen – med den orginale størrelsen på produktbildene:

AB-testing-nettbutikk-versjonA

A/B-test av nettbutikk – Hvordan den orginale kontrollen så ut.

Utfordreren – med større produktbilder

A/B-testing av nettbutikk: Hvordan utfordreren så ut med større produktbilder

A/B-testing av nettbutikk: Hvordan utfordreren så ut med større produktbilder

(Kilde)

Sosiale bevis (social proof)

Infleunce - den legendariske boken om innflytelse av professor Robert Cialdini.

I Robert Cialdini’s berømte bok om innflytelse er social proof eller sosiale bevis et av de seks prinsippene han trekker frem som påvirker oss.

Et eksempel på bruk av sosiale bevis er å vise logoer til kunder du har jobbet for eller medier du har vært omtalt i.

Et annet kan være å ha en widget som viser at du har 15.344 likes på Facebook (har du 67 likes derimot kan det være de sosiale bevisene jobber imot deg)

Slik gjør du det:

 • Test ulike varianter
 • Test med og uten
 • Test plassering
 • Test format (størrelse, farge etc.)

Uttalelser

At du forteller hva du er god på selv kalles selvskryt. Det liker ingen å høre på.

At andre forteller at du er god kan bygge troverdighet og overbevise meg til å ta en handling – som for eksempel å kjøpe fra deg.

Slik gjør du det:

 • Test ulike utsagn
 • Test med og uten bilde, navn etc.
 • Test utforming og plassering
Eksempel på Kundeuttalelse fra SuperSider.no

Uttalelser: På SuperSider.no bruker vi aktivt testimonials eller kundeuttalelser som bevis på våre påstander om hva produktet kan gjøre.

(Skjermdump fra SuperSider.no )

Over og under skjermkanten

Alt som er over skjermkanten eller “folden” er ganske enkelt alt som er synlig på skjermen uten at jeg som bruker må scrolle.

Over og under skjermkanten - the fold

I følge Jacob Nielsen bruker vi kun 20% av tiden under skjermkanten (eller «the fold») på et nettsted og altså 80% over. Det er derfor mye som taler for at ditt viktigste innhold bør plasseres over folden.

Likevel må du teste hvor du plasser ulike elementer, fordi du kan aldri vite det sikkert uten.

Slik gjør du:

 • Test plasseringen av ulike elementer både over og under skjermkanten.
 • Bruk gjerne også verktøy som CrazyEgg til å se hvor stor andel av dine besøkende som faktisk scroller og ikke, og hvor de stopper opp. På denne måten kan du plassere viktig innhold der brukerne ser det.

I tillegg til dette kan det være nyttig å også aktivere forbedret koblingshenvisning på din Google Analytics-profil slik at du kan se hvilke lenker brukeren benytter på siden. Dette krever at du gjør en liten endring i Analytics-sporingskoden din som du kan lese om her.

Forbedre koblingshenvisning i Google Analytics

Les også denne glimrende artikkelen fra bloggen til Unbounce om hvor du bør plassere CTA-knappen din.

Priser og sertifiseringer

Har du vunnet priser? Eller har du eller firmaet ulike sertifiseringer?

Disse kan bidra til å bygge tillitt og troverdighet.

AtCore i Danmark økte konverteringen hos House of Kids med 32% gjennom bruk av sertifisering.

Splitt-test av sertifisering på dansk nettbutikk

Splitt-test av sertifisering på dansk nettbutikk

(Kilde)

Men det finnes også eksempler på at konverteringen kan synke.

Så nå vet du vel hva du må gjøre?

Helt rett – teste!

Slik gjør du:

 • Test med og uten
 • Test plassering
 • Test forskjellige dersom du har det (men lyv aldri og bruk kun ting du faktisk har rett til å bruke)

Om noe gir bedre effekt, så implementerer du det permanent, men dersom det ikke gir resultater… så finner du noe annet å teste.

Skjemaet ditt

De aller fleste av oss har et eller flere skjema på nettsiden vår.

Enkelte tester har oppnådd forbedring på så mye som 120% kun ved å redusere antall felt.

Har du testet endringer på skjemaene dine?

Slik gjør du:

 • Test design
 • Test utforming (tekst, farge etc.)
 • Test plassering
 • Test antall felt og hva du faktisk spør etter

Ikke spør om mer enn du faktisk trenger fordi som hos BliVakker.no kan det hende konverteringen din øker med 11% dersom du fjerner 3 felt. (feltene strøket med rødt ble fjernet i en A/B-test utført av rivende dyktige Steven og KPKingspoint).

Splitt-test av antall felt i et skjema

Splitt-test av antall felt i et skjema

(Kilde)

Igjen, du kan teste stort sett hva som helst. Jeg håper dette ga deg inspirasjon og noen vink i riktig retning.

La oss nå se på verktøy.

Hvilke verktøy skal jeg bruke – og når skal jeg bruke hva?

Avhengig av ditt behov, budsjett og ambisjonsnivå så finnes det ulike verktøy for å hjelpe deg måle, analysere, teste og optimalisere. Her går jeg kjapt gjennom noen av de mest kjente.

Google Analytics

Google Analytics er bransjestandard og et fantastisk avansert, men likevel brukervennlig nettanalyseverktøy.

Google Analytics forteller deg hvordan dine besøkende fant nettstedet ditt, hva de gjør på og til og med hvilken effekt ulike kampanjer har.

Google Analytics bør brukes av alle nettsteder, uansett (om ikke annet enn som et suplement til andre tilsvarende verktøy). Og best av alt: Det er helt gratis.

Min anbefalning: Ikke bli opphengt i kun økter og brukere. Få heller satt opp målsporing og traktvisualisering riktig og bry deg om konverteringer.

Google Analytics CRO verktøy

(Skjermdump fra Google Analytics)

CrazyEgg

Google Analytics forteller deg hvilke lenker og knapper dine besøkende trykker på. CrazyEgg viser deg nøyaktiv hvor på siden de klikker.

CrazyEgg er mer visuelt, og i tillegg får du også et såkalt scroll-map som viser deg om brukerne scroller eller hvor langt de scroller og ikke.

Inspectlet (se under) har samme og mer funksjonalitet enn CrazyEgg, men personlig synes jeg CrazyEgg er mer brukervennlig og at scroll-mappene er vesentlig bedre. Priser fra $9 i måneden.

Min anbefalning: Bruk CrazyEgg som et supplement til Google Analytics på nøkkelsider på nettstedet ditt eller landingssidene dine.

Crazyegg heatmap

(Skjermdump fra CrazyEgg.com)

Inspectlet

Inspectlet har samme heat- og scrollmapping funksjonalitet som CrazyEgg.

I tillegg kan Inspectlet ta opp video av skjermen til brukerne dine, slik at det blir som om du sitter og ser over skulderen deres (privacy anyone? 🙂 ). Dette kan gi deg nyttig innsikt i hvordan de opplever siden din og avdekke problemområder som ellers er vanskelig å oppdage.

En siste snedden funksjon ved Inspectlet er Form Analytics-funksjonaliteten. Denne gir deg mulighet til å enkelt spore hvilket felt i skjemaet ditt brukeren faller av på. Priser fra $0 – $299 per måned.

Her kan du også bruke ClickTale eller MouseFlow.

Min anbefalling: Bruk Inspectlet på nøkkelsider for å avdekke problemområder som ellers kan være vanskelige å oppdage.

inspectlet skjermdump

(Skjermdump fra Inspectlet.com)

Visual Website Optimizer og Optimizely

Visual Website Optimizer (VWO) og Optimizely kanskje de verktøyene folk flest forbinder med konverteringsoptimalisering og mer spesifikt A/B-testing.

Disse verktøyene hjelper deg å raskt og enkelt sette opp, gjennomføre og måle A/B- og Multivariat-tester.

Personlig bruker jeg VWO, men om du vil vite mer har jeg en sammenligning og mer utfyllende informasjon om de i artikkelen min om A/B-testing her.

Tips: Et av disse to verktøyene (eller Unbounce under) vil jeg påstå er den beste investeringen du kan gjøre for å forbedre konverteringsraten din raskt.

Visual Website Optimizer

(Skjermdump fra VisualWebsiteOptimizer.com)

Unbounce

Unbounce har spadd ut sin egen nisje i konverteringsoptimaliserings bransjen med sloganet

Build, test and publish landingpages without I.T. We are The landingpage builder for marketers

Med Unbounce kan du bygge og teste dedikerte landingssider i et oversiktlig og brukervennlig «dra-og-slipp»-kontrollpanel uten å blande inn hele IT-avdelingen.

Du kan benytte en av de mange malene (og bare bytte ut tekst og bilder) eller du kan bygge sidene opp fra bunnen selv.

Som med så mange SaaS-løsninger kan du prøve Unbounce gratis i 30 dager, etter dette må du ut med $49 i måneden.

Alternative løsninger: Lander eller InstaPage.

Psst..Dedikerte landingssider (eller SuperSider som jeg liker å kalle de) er kanskje den raskeste og enkleste måten å øke effekten fra din digitale annonsering.

Min anbefalning: Bruk dedikerte landingssider på alle banner-, Adwords- og Facebook-annonser + nyhetsbrevkampanjer.

Unbounce skjermdump

(Skjermdump fra Unbounce.com)

Qualaroo eller WebEngage

Qualaroo og WebEngage er to konkurrenter som gir deg muligheten til å gjøre kvalitative undersøkelser blant brukerne dine gjennom enkle spørreundersøkelser.

Med disse undersøkelsene får du direkte feedback fra brukerne dine om hvorfor de besøker siden din, hva de synes er bra og hva som er for dårlig. Du kan segmentere mot unike brukergrupper og du kan kjøre unike undersøkelser på spesifikke sider.

Dette er forholdsvis dyre løsninger med priser fra $29 til $299 i måneden, men de gir deg fantastiske muligheter til å avdekke og løse komplekse problemer på nettstedet ditt.

Les for eksempel denne casen fra KingsPoint om hvordan de bruker Qualaroo til å øke konverteringen for sine kunder.

Min anbefalning: Bruk Qualaroo eller WebEngage til å få kvalitative tilbakemeldinger og bedre innsikt i dine besøkendes behov, frustrasjoner og intensjoner.

Brukerfeedback med Qualaroo

(Skjermdump fra Qualaroo.com)

Andre

Det finnes haugevis med verktøy, både gratis og betalte, som kan hjelpe deg gjennomføre og gjøre CRO-jobben lettere.

Her er et par til du kan sjekke ut, som på ulike måter kan gi deg verdifull innsikt og bidra til å øke konverteringsraten din.

 • Olark og LiveChat – Chat i sanntid med dine besøkende. Hjelp de i kjøpsprosessen og tilby kundeservice. Gir brukerne dine muligheten til å ta kontakt med deg live på nettstedet ditt. Priser fra $0 til $300 i måneden.
 • SleekNote.io, HelloBar og ManyContacts – Gjør at du kan plassere ulike klebrige skjema og CTAer langs skjermkanten på nettstedet ditt som får stor oppmerksomhet fra brukerne dine. Noen i betalt-versjon andre gratis.
 • BounceExchange, OptinMonster og SumoMe – Disse verktøyene gir deg muligheten til å lage ulike former for Pop-ups (!) som popper opp (i tide og utide) for å få oppmerksomheten til brukeren og be de gjøre noe. Er du skeptisk til Pop-ups? Les denne.

BONUS: Klikk her og meld deg på nyhetsbrevet mitt så sender jeg deg lenken til mitt hemmelige superverktøy som jeg bruker for å vite nøyaktig hvor mange telefonhenvendelser en kampanje generer. 

Okey, det var verktøyene, og nå nærmer vi oss faktisk slutten her.

Men først vil jeg bare gi deg 17 gode tips som hjelper deg virkelig lykkes med konverteringsoptimalisering – slik at du unngår mye tid og frustrasjon på å lære alt den harde veien.

19 raske tips som hjelper deg å lykkes med konverteringsoptimalisering

 

1_grønnHa en systematisk tilnærming – Så blir du ikke en av de mange som ikke er så fornøyd med konverteringsraten din

2Ha en baseline – Det hjelper ikke å teste og måle uten at du har noe å sammenligne med

3_blåBruk gode verktøy – Og bruk dem riktig.

«Give me six hours to chop down a tree, and I will spend the first four sharpening the Axe» – Abraham Lincoln

4_gulGi noen ansvaret – Det hjelper

5_grønnForstå at det handler om prosessen – Konverteringsoptimalisering er en prosess ikke en engangshandling

6_rødTest tidlig og test ofte – Og ha alltid en test kjørendes slik at du som et absolutt minimum hvertfall lærer noe

7_blåStol kun på tallene – Selv om du har gjennomført hundrevis av tester og fulgt alle tips og råd skal du ikke bare implementere endringer basert på dine egne (eller andres) antakelser.

Test først, test alltid og stol kun på tallene.

8_gulSegmenter ordentlig – Når du tester er det lurt å teste mot bestemte bruker- eller trafikksegment.

Ulike trafikkilder er av ulik kvalitet og har ulike intensjoner. Dette må du ta høyde for at kan påvirke test resultatet ditt.

9_grønnIkke kopier konkurrentene dineDe vet mest sansynligvis ikke hva de holder på med de heller.

Og husk,  selv om noe virker på andre virker det ikke nødvendigvis automatisk hos deg – du må teste.

10_rødMen vær raskere enn konkurrentene dine – husk at CRO er som pensjonssparing, så start tidlig.

Forplikt deg til å jobbe konsekvent med konverteringsoptimalisering over minimum 6 måneder, så vil du med stor sansynlig het se betydelige, målbare forbedringer i resultatene dine.

11_blåBruk A/B-testing – Med mindre du har enormt med trafikk kan Multivariat-tester være fornuftig

12_gulVåg å prøve og våg å feile – Hver test kommer ikke til å resultere i forbedring, men hver test kommer til å resultere i læring. Ta det med deg videre og bygg på det.

«I didn’t fail I just found 10.000 ways that won’t work» Thomas Edison

13_grønnIkke avslutt testen for tidlig – så lurer du verken deg selv eller andre.

En tommelfingerregel kan være å gå for minst 95% statistisk signifikans, kjøre testen i minimum 7 dager og oppnå minumum 100 konverteringer, men her strides også de lærde.

I tillegg bør du bruke en kalkulator som denne for å finne ut hvor stort utvalget ditt bør være.

14_rødIkke tro at det kun handler om å kjøre en test. Selv om det kan være greit å leke litt rundt med VWO eller Unbounce for å bli kjent med for eksempel A/B-testing og hvordan du kan jobbe med det, så er ikke det kun dette det handler. Se tips 1.

15_blåIkke forvent at CRO skal være en magisk pille. Selv om konverteringsoptimalisering er fantastisk løser det ikke nødvendigvis alle dine salgs- og markedsføringsutfordringer.

Det kan være problemet ditt ligger dypere enn dårlige konverteringer og en manglende salgstrakt.

16_gulIkke kjør for mange tester samtidig – Det er mye bedre å ta deg tiden du trenger til å samle nok data, analysere resultatene og så kjøre grundige tester basert på data du samler enn å bare fly igjennom mange tester som muligens kan forbedre resultatene dine.

17_grønnIkke vær perfekt – Ikke bli holdt tilbake og utsett ting i det uendelige bare fordi noe ikke er 100%. Det handler om å gjøre ting bedre, ikke perfekt. Det vil alltid være rom for forbedringer.

18_rødTest alltid variantene mot hverandre samtidig – Ikke test kontrollen først, for så å teste utfordreren to uker senere. Da er ikke alle variablene konstante og eksperimentet blir ugyldig.

Splitt alltid trafikken mellom de to variantene samtidig.

19_blåIkke forvent at hver test skal gi en forbedring – Selv om du kjører tester som ikke øker konverteringen, så gi ikke opp med testing av den grunn. Prøv igjen.

Oppsummering og konklusjon:

Ingen hjemmesider er like og ingen besøkende er strengt tatt helt like heller.

Men alle er mennesker og våre beslutninger kan påvirkes.

Konverteringsoptimalsiering (CRO) handler om å påvirke dine besøkende til å gjøre det du vil de skal gjøre på en mest mulig effektivt måte gjennom systematisk testing.

Ikke bare gir det deg bedre resultater, men du får også verdifull innsikt om kundene dine og konkret tallmateriale som du kan basere informerte beslutninger på.

Det viktigste du må huske fra denne artikkelen er:

1) Slutt å forvalte markedsføringbudsjettet og ta beslutninger basert på antakelser, personlige preferanser eller etter HiPPO-modellen.

Ikke bare er det dumt, men sansynligheten er stor for at du også taper både penger og tid  – vær heller en av de 11% som baserer beslutninger på data.

2) Gjør konverteringsoptimalisering skikkelig og ha en systematisk tilnærming. Da har du både dobbelt så stor sjanse for å lykkes og du kan sørge for at resultatene du oppnår er 100% målbare (det liker både du og sjefen).

3) Konverteringsoptimalisering fungerer omtrent på samme måte som pensjonssparing, jo tidligere du kommer i gang jo større er sansynligheten for at du får mer igjen.

I følge Econsultancy er de fleste bedrifter ikke særlig fornøyd med konverteringsraten sin, så hva venter du på?

Sett i gang!

//Jan-Ove

P.s. Hva er dine beste tips for å lykkes med konverteringsoptimalisering?

Kom gjerne med innspill eller spørsmål i kommentarfeltet under.

Kilder:
What you need to know about Conversion Optimization
The Definitive Guide to Conversion Optimization
The Beginners Guide to Conversion Rate Optimization

5 Responses to Konverteringsoptimalisering: Den Ultimate Guiden for Nybegynnere

 1. Stig Hammer 17/06/2015 at 17:21 #

  Takk for glimrende innlegg. Og så utrolig grundig :-)!

  • Jan-Ove 04/08/2015 at 15:37 #

   Selv takk for hyggelig tilbakemelding, Stig!
   Veldig kjekt å få sånn tilbakemelding fra dyktige fagfolk.
   Og så beklager at det har tatt litt tid med svar herfra, sommerferie tar på vettu 😉
   //Jan-Ove

 2. ann 28/01/2016 at 12:42 #

  I agree with your reasons about the native state of digital marketing in Norway and am also frustrated why so many people here do not give importance to research, competition analysis, strategy and conversions.
  Though conversion optimisation is very important, but the tools that agencies in USA or that you have mentioned come with a price tag, so how can one accomodate that in budget while selling services to the client when they are on a shoestring budget (usually)

  • Jan-Ove 28/01/2016 at 13:02 #

   Hi Ann – and thanks for reading the blog!

   For me I find it rather easy to do because most of the clients (who meets a certain criteria for example with regards to ad spend) simply just can’t afford NOT to do conversion optimization.

   As you see in slide #7 in the presentation in this blogpost – http://www.konverteringsbloggen.no/hvorfor-trafikk-og-synlighet-ikke-lenger-er-nok/ – it’s just two ways to get more leads and customers online. You either spend more money or you work with your conversions.

   If you’re in a crowded market one way to win is to out-spend your competitors, another ways is to out-smart (or out-optimize) them. If you don’t do any of those things you will loose.

   Not meaning to come across as a know it all, but in my honest opinion that’s just how it is in certain markets.

   So the client sooner or later just has to choose what they want.

   Does that help? 🙂

   //Jan-Ove

   P.s. It’s supereasy to sell optimization once you can prove and demonstrate the value and results the clients can expect. The end all be all is that most clients are trying to cut costs and increase revenue, so if you can help them with that most are willing to compensate you fairly.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hvilke digitale markedsføringstrender får vi i 2015? | Fredriks studentblogg - 22/02/2015

  […] å bedre konverteringsraten på en effektiv og struktert måte? Man kan dele arbeidet opp i en 4-trinns måte å jobbe seg gjennom den, og få den brukt på en god og effektiv måte. Den består av […]

Legg igjen en kommentar